Tolong Bawa Aku Ke Syurga.


sahabat itu
Tolong Bawa Aku Ke Syurga..
Mengunjungi seorang teman yang sedang kritis sakitnya, dia menggenggam erat tangan saya, lalu menari k ke mukanya, dan membisikkan sesuatu..
Dalam airmata berlinang dan ucapan yg terbata-bata dia berkata,” jika kamu tidak melihat aku di syurga, tolong tanya pada Allah di mana aku, tolonglah aku ketika itu…”
Dia langsung terisak menangis, lalu saya memeluknya dan meletakkan muka saya di bahunya. Sayapun berbisik,”. Semoga Allah’mengijabahnya…Aamiin….aku juga mohon kepadamu jika kau tdk melihatku di syurga… tolong kau tnyakan aku juga…”
Kami pun menangis bersama, entah berapa lama…
Ketika saya meninggalkan Rumah Sakit, saya terkenang akan pesan beliau…
Sebenarnya pesan itu pernah di sampaikan oleh seorang ulama besar, Ibnu Jauzi, yg berkata kpd sahabatnya sambil menangis :
” Jika kamu tidak menemui aku di syurga bersama kamu, maka tolonglah tanya kepada Allah tentang aku ; Wahai Rabb kami, si fulan sewaktu di dunia selalu mengingatkan kami tentang Engkau, maka masukkanlah dia bersama kami di syurga.”
Ibnu Jauzi berpesan begini bersandar kepada sebuah hadits :
“Apabila penghuni syurga telah masuk ke dalam syurga lalu mereka tidak menemukan sahabat-sahabat mereka yg selalu bersama mereka dahulu di dunia, maka mereka pun bertanya kepada Allah ; Ya Rabb! kami tidak melihat sahabat-sahabat kami yang sewaktu di dunia bershalat bersama kami, berpuasa bersama kami dan berjuang bersama kami…”
Maka Allah berfirman, ” Pergilah ke neraka, lalu keluarkanlah sahabat-sahabatmu yang di hatinya ada iman, walau hanya sebesar zarrah”.
(Ibnu Mubarak dlm kitab Az Zuhd)
Maka wahai sahabat2ku,
Di dalam bersahabat, pilih lah mereka yg boleh membantu kita bukan ikatan di dunia semata, tetapi hingga akhirat..
Carilah sahabat2 yg senantiasa berbuat amal shaleh, yg shalat berjamaah, berpuasa dan sentiasa berpesan agar meningkatkan keimanan, serta berjuang untuk menegakkan agama Islam.
Carilah rekan yg mengajak ke majlis ilmu, mengajak berbuat kebaikan, bersama untuk kerja kebajikan, serta selalu berpesan dengan kebenaran.
Rekan yg dicari karena urusan niaga, pekerjaan, rekan nonton bola, rekan memancing, rekan bershopping, teman fb utk bercerita hal politik, rekan whatsapp utk menceritakan hal dunia, akan berpisah pada garis mati dan masing2 hanya akan membawa diri sendiri.
Tetapi sahabat yg bertakwa, akan mencari kita untuk bersama ke syurga….
Simaklah diri kita, apakah ada rekan yg seperti ini dalam kehidupan kita, atau yg ada mungkin lebih buruk dari kita…
Ayo berubah sekarang, kurangi waktu dgn rekan yg hanya condong pada dunia, carilah sahabat yg membawa kita bersama ke syurga, karena kita tidak bisa mengharapkan pahala ibadah kita saja, utk masuk syurganya Allah..
Perbanyaklah target usaha, semoga satu darinya akan tersangkut, dan membawa kita ke pintu syurga….
Al-Hasan Al-Bashri berkata :
” Perbanyakkanlah sahabat-sahabat mukminmu, karena mereka memiliki syafa’at pada hari kiamat”.
Berfikirlah,.. siapa kira2 diantara sahabat2 kita yg akan mencari dan mengajak kita bersama2 ke syurga..
Jika tidak, mulailah hari ini mencari sahabat ke syurga sebagai suatu misi peribadi.
Selamat pagi kawan,
Semangat mencari berkah,
Cek Informasi Teknologi dan Artikel yang lain di Google News Alwepo.com

Page:
...
/
0
Please Wait
...
Second
Code:
Close